Tudnivalók

Elveszett vagy megszökött a háziállatom. Mit csináljak?

Ellenőrizd, hogy a kutyád chipje regisztrálva van-e a http://www.petvetdata.hu/ oldalon, illetve a feltüntetett adatok helyesek-e. Vedd fel az állatorvossal a kapcsolatot, jelezd neki, hogy megszökött a háziállatod. Ő tudja regisztrálni, hogy az állat elveszett. Ha változtak az adataid, azt is jelezd neki. Érdeklődj a helyileg illetékes gyepmesteri telepen, illetve a helyi állatvédő szervezeteknél. Célszerű minél több fórumon közzétenni, hogy keresed a kedvencedet. Ehhez keress egy olyan képet, amin jól látható az állat és ne felejtsd el felsorolni azokat az ismertetőjegyeket, amiről beazonosítható. Fotóval töltsd fel helyi Internetes csoportokba (Facebook csoportokba, fórumokra, apróhirdetési oldalakra)

Örökbe szeretnék fogadni egy állatot, mi a teendő?

Nézd körül az oldalon, hogy van-e számodra megfelelő kutya/macska az “Állatok” menüpontban. Amennyiben igen, kérjük, kövesd az “Örökbefogadás” menüpontban leírtakat.

Mit tegyek, ha kóbor vagy elpusztult állatot láttam?

Ha kóbor macskát látsz:
Ebrendészeti telepünk macskákat korlátozott számban tud fogadni. 10 db kennellel rendelkezik a telep, ezért javasoljuk, hogy keress olyan helyi állatvédő szervezetet, akik kifejezetten macskák mentésével foglalkoznak.

Ha kóbor kutyát vagy elpusztult állatot látsz:
Az esetet jelentsd a helyi gyepmesteri telepnek.
Amennyiben a következő településeken belterületén láttad, kérjük, vedd fel a kapcsolatot a komlói gyepmesteri teleppel.

1. Komló
2. Abaliget
3. Alsómocsolád
4. Bikal
5. Bodolyabér
6. Egyházaskozár
7. Hegyhátmaróc
8. Hosszúhetény
9. Kárász
10. Kishajmás
11. Köblény
12. Liget
13. Mágocs
14. Magyaregregy
15. Magyarhertelend
16. Magyarszék
17. Mánfa
18. Máza
19. Mecsekpölöske
20. Mekényes
21. Mindszentgodisa
22. Nagyhajmás
23. Oroszló
24. Szalatnak
25. Szászvár
26. Tófű
27. Vékény

Telefonszám:
06-30-586-4637
Bejelentés:
Hétfőtől vasárnapig: 8:00 - 20:00 között

Működési rendünk

A komlói ebrendészeti telep működéséről bővebben a működési szabályzatunkban olvashatsz.

Látogatással kapcsolatos információink

Látogatókra vonatkozó házirend

1. A telep szempontjából látogatónak minősül minden olyan személy, aki nem vesz részt napi szinten a telep munkájában, illetve nem rendelkezik kellő ismerettel a gyepmesteri telepek jogszabályi hátterére, járványtanára, a kutyák etológiájára vonatkozóan.
2. Látogató csak indokolt esetben, telepi kísérővel tartózkodhat a telepen és köteles a telepi előírásokat maximálisan betartani.
3. Látogató csak szigorú kéz-és lábbeli fertőtlenítést követően, cipővédőben mehet a telepre és ügyelni kell arra, hogy ruházata a telepi kutyákkal ne érintkezzen.
4. A látogató köteles tájékoztatni a telepi kísérőt arról, ha fertőző betegségre gyanús kutyával (levert, étvágytalan, bágyadt, esetleg lázas, köhög, orrfolyása van, nem diagnosztizált oktanú szőrhullása vagy bőrproblémája van, hányt, hasmenése van)
5. A telepre minden látogató saját felelősségre léphet be.
6. Látogató a telepen lévő kutyákhoz csak a kísérő tudtával és beleegyezésével érhet. A kennelrácson benyúlni tilos.
7. A látogatónak a kennelekbe belépni tilos, akkor is, ha saját kutyáját viszi el. Meg kell várni, amíg a telepi kísérő pórázon kivezeti a kutyát a kennelből.
8. Minden telepi kutya által okozott sérülést haladéktalanul jelezni kell a gyepmesternek, illetve az ellátó állatorvosnak, akkor is, ha csak kis sérülésről van szó. A sebet bő folyóvízzel le kell öblíteni és fertőtleníteni. Harapott sérülés esetén le kell jegyezni a sérülés körülményeit. Fontos, hogy a körülmények pontosan kerüljenek rögzítésre, akár emberi figyelmetlenség, akár a kutya hamissága okozta, mivel ez jelentősen befolyásolhatja az állat jövőjét.
9. A látogatás során a kutyáknak élelem csak a telepi kísérő tudtával és beleegyezésével adható.
10. Amennyiben a látogató a házirendben foglaltakat nem fogadja el, a telepi kísérő utasításait nem tartja be, a telepre nem léphet be.

Látogatási időpontok: Hétfőtől-csütörtökig 10:00 - 12:00-ig, pénteken 16:00-18:00 illetve lehetőség szerint telefonon előre egyeztetett időben.

Mit tehetek állatkínzás ellen?

Rossz állattartás esetén (pl. nem kerül rendszeresen etetésre, itatásra, nincsen megfelelő helyen tartva):
A rossz állattartásról panaszt tenni a település jegyzőjénél lehet, melyet írásban szükséges bejelenteni. Erről a 1998.évi XXVIII törvény az állatok védelméről és kíméletéről illetve a 334/2006 (XII. 23.) Korm. rendelet az állatvédelmi hatóság kijelöléséről rendelkezik.

Ha állatkínzásról van tudomásod:
Az állatkínzás bűncselekménynek minősül, ezért a 107 vagy 112-es telefonszámon vagy a police.hu oldalon tehetsz bejelentést. A látottakat elmondhatod az ORFK Telefontanú szolgálatnak is az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es telefonszámon.

Mit tegyél, hogy kedvencedet biztonságban tudd, szilveszter idején?

Kutyád legyen bechippelve! Közel 10 elveszett és chipezett kutyából, 9 hazakerül!
Figyelj rá és ellenőrizd, hogy az orvos regisztrálja is be a chipet, mert enélkül a chip semmit sem ér! Az adataid legyenek aktuálisak, a legfontosabb a telefonszám! A regisztrációt te is tudod ellenőrizni itt (az adatokat nem, azt csak állatorvos tudja): http://www.petvetdata.hu/ Kedvenced nyakába tegyél egy bilétát a telefonszámoddal, vagy írd a nyakörvére, így akkor is gyorsan felhívhatnak, ha éppen nincs a közelben orvos vagy chipolvasó! Javasolt szilveszter előtt és utána pár napra a házba, zárt garázsba vagy kazánházba bevinni, hogy megvédd a számára félelmetes durrogtatásoktól! Már napokkal korábban figyelj jobban, de szilveszter délutánján, Újév napján, és utána még pár napig csak pórázon sétáltasd, nehogy megijedjen egy közelben becsapódó petárdától és elrohanjon! Este már inkább ne vidd le ebben a pár napban, vagy csak egy rövid egészségügyi sétára.
Amennyiben az állatorvosod javasolja használhatsz természetes alapú nyugtatót!

Melyik állatorvos van ügyeletben?

A https://debra24.hu/allatorvosi-ugyelet/ oldalon a Facebook albumuk megnyitásával megtekinthetőek az aktuális ügyeletben lévő állatorvosok listája, a 19 megyére és a fővárosra vonatkozóan.